beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Bitki wieprzowe w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Bitki wieprzowe w pomidorach

Składniki:

Bitki wieprzowe w pomidorach

 

  • 50 dag łopatki lub szynki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 pomidory,
  • 2 łyżki mąki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • pieprz, sól,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w pomidorach
Mięso umyć, oddzielić tłuszcz i pokrajać go w plasterki, natomiast mięso pokrajać w poprzek włókien na porcje, dobrze zbić tłuczkiem, uformować okrągłe bitki otaczając w bułce tartej.Usmażyć, osolić i posypać pieprzem. Tłuszcz z szynki stopić, pomidory umyć i sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać w grube plastry i posypać mąką. Usmażyć je na stopionym tłuszczu, przyprawić dla smaku solą i pieprzem. Usmażone bitki ułożyć na talerzu, na każdej położyć plaster pomidora i posypać szczypiorkiem. Podawać z frytkami lub ziemniakami gotowanymi i z surówkami.

Tagi:

tarta szynka