malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie bitki podajemy z ziemniakami oraz buraczkami. Często robię takie danie dla mojej córki ponieważ bardzo jej smakuje a i reszta rodziny zachwyca się smakiem tego dania. Musztarda nadała mu ostrzejszy smak

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • szklanka śmietany 12%,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • mały pęczek kopru,
  • łyżka musztardy,
  • szklanka bulionu.

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym
Szynkę kroimy na cienkie prostokąty, następnie solimy, pieprzymy, smażymy po 3 minuty z obydwu stron. W brytfannie rozgrzewamy bulion, wrzucamy listki, ziele, mięso, koper, posiekane cebule oraz czosnek, dusimy, podlewając wodą 15 min. dodajemy marchewki pokrojone w paski, i dusimy kolejne 15 min. Następnie zaprawiamy śmietaną, dodajemy musztardę i zaprawiamy mąką.

Tagi:

szynka