Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

 

  • 1 kg mięso wieprzowe bez kości,
  • 2 łyżka smalec,
  • 50 dag pieczarki,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 szt cebula,
  • 4 łyżki śmietanka,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem,oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na smalcu. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć. Włożyć do mięsa i dusić do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku.