Sposób przygotowania:
Bitki wołowe po wiedeńsku
Sznycle lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Masło mocno rozgrzać i krótko, ale silnie obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Mięso zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce. Połowę tłuszczu odlać. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, oprószyć ją mąką i całość zrumienić. Podlać bulionem i dusić kilka minut. W powstałym sosie umieścić mięso i pod przykryciem na małym ogniu dusić do miękkości (przez ok. 30-45 minut). Warzywa obrać, umyć i pokroić w paseczki o grubości ok. 1/2 cm. Lekko posolić i dusić przez 3 minuty na maśle nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać natkę pietruszki. Kapary drobno posiekać.Mięso wyjąc z sosu i odłożyć w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać ze mączką ziemniaczanąi dodać do sosu. Sos podgrzać,ale już nie gotować. Dodać skórkę z cytryny i kapary. Doprawić solą i pieprzem. Bitki rozłożyć na rozgrzane wcześniej talerze i polać sosem. Na wierzchu ułożyć uduszone wcześniej warzywa. Zdjęcie udostępnione przez Bahusa.
mamqa
mamqa
Za szybko enter.... przepraszam... 5 to chyba jedyna odpowiednia ocena...
iwi69
Justiinka