Bitki wołowe po wiedeńsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Podawać z austriackimi kluseczkami szpeclami, lub knedlami czeskimi.

Bitki wołowe po wiedeńsku

Składniki:

Bitki wołowe po wiedeńsku

 

  • 4 sznycle wołowe (po ok. 180 g z mięsa zrazowego),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki sklarowanego masła,
  • 1/2 l bulionu wołowego,
  • 400 g warzyw korzeniowych,
  • (marchew, seler, pietruszka),
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 120 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe po wiedeńsku
Sznycle lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Masło mocno rozgrzać i krótko, ale silnie obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Mięso zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce. Połowę tłuszczu odlać. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, oprószyć ją mąką i całość zrumienić. Podlać bulionem i dusić kilka minut. W powstałym sosie umieścić mięso i pod przykryciem na małym ogniu dusić do miękkości (przez ok. 30-45 minut). Warzywa obrać, umyć i pokroić w paseczki o grubości ok. 1/2 cm. Lekko posolić i dusić przez 3 minuty na maśle nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać natkę pietruszki. Kapary drobno posiekać.Mięso wyjąc z sosu i odłożyć w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać ze mączką ziemniaczanąi dodać do sosu. Sos podgrzać,ale już nie gotować. Dodać skórkę z cytryny i kapary. Doprawić solą i pieprzem. Bitki rozłożyć na rozgrzane wcześniej talerze i polać sosem. Na wierzchu ułożyć uduszone wcześniej warzywa. Zdjęcie udostępnione przez Bahusa.

Tagi:

mięso kapary