Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki wołowe z kaparami w winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do sosu można dodać odrobinę pieprzu cayenne,

Bitki wołowe z kaparami w winnym sosie

Składniki:

Bitki wołowe z kaparami w winnym sosie

 

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1 szkl wytrawnego białego wina
  • 1/2 szkl kaparów
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżki śmietanki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z kaparami w winnym sosie
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do rondla, przykryć. Na patelnię w której smażyło się mięso wlać wino, zagotować, dodać kapary i śmietankę, wymieszać i gotować około 5-7 minut. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką. Sosem zalać mięso i gotować przez 10 minut. Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.