darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wybitnie pyszne mięso duszone

Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony

 

  • 1 kg dobrej zrazowej wołowiny
  • 2 spore młode cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka
  • olej
  • papryka ostra, papryka słodka, pieprz, ziarenka smaku, pieprz
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • woda

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony
Wołowinę myjemy i osuszamy. Kroimy na dość cienkie kawałki w poprzek włókien. Cebulę kroimy w plastry. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na brązowy kolor i wkładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę(na dużym ogniu, cebula ma być podsmażona a nie uduszona). Dodajemy do garnka. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zalewamy 1/3 wodą. Ustawiamy mały ogień i pozostawiamy pod przykryciem, aby "pyrkało" na 30 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodajemy musztardę. Dusimy mięso około 1,5 godziny co jakiś czas delikatnie mieszając.
Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony
POdsmażamy mięso na dość dużym ogniu na patelni
Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony
podsmażone mięso układamy w garnku najlepiej o grubszym dnie
Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony
do arnka dodajemy podsmażoną cebulkę na złoto-brązowy kolor
Bitki wołowe z papryką i cebulą darmiony
dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy wodą