LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Bitki z kurczaka z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo delikatne i soczyste.

Bitki z kurczaka z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z kurczaka z brzoskwiniami

 

  • pierś kurczaka 1
  • jajo, bułka tarta na panierkę
  • tłuszcz do smażenia
  • sok pomarańczowy 1 szklanka
  • cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • bazylia 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka
  • brzoskwinie pokrojone w plasterki 1 i 1/4 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Bitki z kurczaka z brzoskwiniami
Pierś kurczaka podzielić na kotlety, delikatnie rozbić. Panierować w rozbitym jaju i tartej bułce. Usmażyć na złoto, z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Wymieszać w misce sok pomarańczowy, cukier, ocet, bazylię i gałkę muszkatołową. Bitki przełożyć do rondla, polać sosem i dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać brzoskwinie i dusić jeszcze 5 minut.
Bitki z kurczaka z brzoskwiniami
Przygotowanie zalewy do bitków z brzoskwiniami.
Bitki z kurczaka z brzoskwiniami
Duszenie bitków z piersi kurczaka w zalewie.
Bitki z kurczaka z brzoskwiniami
Krojenie brzoskwiń w plastry do bitków drobiowych.
Bitki z kurczaka z brzoskwiniami
Duszenie bitków drobiowych z brzoskwiniami.