Sposób przygotowania:
Bitki z pomarańczą
Schab kroimy na sześć plastrów. Plastry rozbijamy delikatnie - najlepiej przez folię. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i skrapiamy nim kotlety. Kotlety wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie pozostałe dwie pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy ze skórek. Jajka rozkłócamy. Po wyjęciu z lodówki kotlety solimy i pieprzymy. Następnie maczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron i wykładamy na talerz. Gdy usmażymy wszystkie kotlety wkładamy je razem na patelnię, zalewamy sokiem pozostałym z marynaty, bulionem i trzymamy pod przykryciem jeszcze jakieś 3-5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru. Wkładamy cząstki pomarańczy i chwilkę smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Bitki podajemy z ziemniakami, na każdym kotlecie układamy cząstki pomarańczy. Smacznego :)