Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bitki z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To niesamowite jak dodatek cytrusów może zmienić zwykłe schabowe w bardzo wykwintne danie, polecam ;)

Bitki z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z pomarańczą

 

Sposób przygotowania:

Bitki z pomarańczą
Schab kroimy na sześć plastrów. Plastry rozbijamy delikatnie - najlepiej przez folię. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i skrapiamy nim kotlety. Kotlety wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie pozostałe dwie pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy ze skórek. Jajka rozkłócamy. Po wyjęciu z lodówki kotlety solimy i pieprzymy. Następnie maczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron i wykładamy na talerz. Gdy usmażymy wszystkie kotlety wkładamy je razem na patelnię, zalewamy sokiem pozostałym z marynaty, bulionem i trzymamy pod przykryciem jeszcze jakieś 3-5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru. Wkładamy cząstki pomarańczy i chwilkę smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Bitki podajemy z ziemniakami, na każdym kotlecie układamy cząstki pomarańczy. Smacznego :)
Bitki z pomarańczą
Schab kroimy na sześć plastrów. Plastry rozbijamy delikatnie.
Bitki z pomarańczą
W tym czasie pozostałe dwie pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy ze skórek.
Bitki z pomarańczą
Kotlety smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron i wykładamy na talerz.
Bitki z pomarańczą
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru. Wkładamy cząstki pomarańczy i chwilkę smażymy aż do lekkiego zarumienienia.