AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Black Russian Brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla kogoś kto lubi ciasta z alkoholem. Zawiera dużą ilość likieru kawowego Kahlua - 20% obj. i wódki (u mnie Absolut) - 40%obj. Lepiej nie serwować dla dzieci!

Black Russian Brownie

Składniki:

Black Russian Brownie

Masa:

  • 115 g masła
  • 115 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 jajka
  • 250 g drobnego, białego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki likieru kawowego Kahlua
  • 2 łyżki wódki (u mnie Absolut)
  • 150g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55g posiekanych orzechów włoskich + kilka całych do dekoracji

Śmietanka:

  • 2 łyżki likieru kawowego Kahlua
  • 200 g creme fraiche
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina kakao do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Black Russian Brownie

Przygotowanie masy czekoladowej:

Black Russian Brownie
Czekoladę z masłem i pieprzem należy całkowicie rozpuścić.

1. Do rondelka połam czekoladę na kostki.

2. Dodaj masło i pieprz.

3. Podgrzej do całkowitego rozpuszczenia składników, ciągle mieszając.

4. Odstaw do wystudzenia.

Składniki mokre:

Black Russian Brownie
Składniki mokre należy dokładnie wymieszać.

5. Do dużej miski wbij jajka i je roztrzep.

6. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

7. Ostudzoną masę czekoladową dodaj do miski ze składnikami mokrymi i dokładnie wymieszaj.

8. Dodaj likier i wódkę i wymieszaj ponownie.

Składniki suche:

Black Russian Brownie
Wszystkie skłądniki należy ze sobą połączyć w jednolitą masę.

9. W osobnej misce przygotuj mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

10. Dodaj do masy czekoladowej i dokładnie połącz wszystkie składniki.

11. Na koniec wsyp posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.

Przygotowanie do pieczenia:

12. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

13. Przygotuj blaszkę 30x20 cm lub podobną.

14. Wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej masę.

15. Włóż do piekarnika i piecz ok 25 min. Przed końcem można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

16. Wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Śmietanka:

Black Russian Brownie
Śmietanka zawiera sporo alkoholu, dlatego nie należy jej podawać dzieciom a po jej spożyciu wsiadać za kierownicę.

17. Do blendera przełóż śmietankę creme fraiche, dodaj likier i cukier puder i ubij na sztywno.

ETAP 6:

Black Russian Brownie
Smietanka jest świeża, więc należy spożyć odrazu lub pozostawić ją w lodówce.

18. Po ostygnięciu brownie podawać ze śmietanką, orzechami i posypane kakao.

Smacznego:)


Tagi:

deser