jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Kokosowa princessa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To zdecydowanie ciasto dla fanów popularnego wafelka Princessa, ale nie tylko:). Połączenie kokosu, migdałów, kajmaku i delikatnych biszkoptów smakuje fantastycznie, więc ciasto od razu znalazło się na liście moich ulubionych!!! POLECAM.

Kokosowa princessa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowa princessa

Beza kokosowo-migdałowa:

  • 7 białek,
  • 130 gram cukru kryształu,
  • Szczypta soli,
  • 2 batoniki Princessa kokosowa (po 48 gram),
  • 100 gram mielonych migdałów,
  • 50 gram płatków migdałowych,
  • 100 gram wiórków kokosowych,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Szczypta proszku do pieczenia

Waniliowy krem:

  • 7 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 300 gram masła( Ekstra 82% tłuszczu),
  • Cukier do smaku (około 2 łyżki),

DODATKOWO:

  • Duże opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • Około 300 gram masy kajmakowej,
  • Płatki migdałowe do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kokosowa princessa

ETAP 1

Kokosowa princessa
sypkie składniki bezy łączymy ze sobą

Batoniki kroimy w drobną kostkę. Łączymy je w misce z migdałami, kokosem, mąką i proszkiem do pieczenia.

ETAP 2

Kokosowa princessa
ubite białka łączymy z sypkimi składnikami

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy przygotowane sypkie składniki. Łączymy je z białkami już za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Bezę pieczemy około 35 minut w 180°C.

ETAP 3

Kokosowa princessa
upieczoną bezę studzimy

Upieczoną studzimy.

ETAP 4

Kokosowa princessa
do masła dodajemy zimny budyń

KREM: Mleko łączymy ze śmietanką. Połowę płynu zagotowujemy. W drugiej części rozpuszczamy żółtka, mąki oraz budyń. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń, który słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do puszystego dodajemy przestudzony budyń i miksujemy całość na gładki krem.

ETAP 5

Kokosowa princessa
na masę wykładamy podłużne biszkopty

PRZEŁOŻENIE:
Na deseczkę, czy blaszkę wykładamy bezę kokosowo- migdałową. Na bezę wykładamy 2/3 kremu waniliowego. Na krem układamy biszkopty, wykonując z nich około 7 pasów wzdłuż blaszki. Pomiędzy biszkoptowymi pasami powinny być równe odstępy

ETAP 6

Kokosowa princessa
wolne miejsca wypełniamy kaimakiem

W wolne miejsca pomiędzy biszkoptami wyciskamy masę kajmakową.
Całość przykrywamy pozostałą 1/3 częścią kremu.
Na suchej patelni delikatnie rumienimy płatki migdałowe. Przestudzonymi posypujemy nasze ciasto.