Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Blińczyki owsiane (Białoruś)

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Płatki owsiane włozyć do rondla, zalać wodą, poczekać aż się zakiszą, następnie

Blińczyki owsiane (Białoruś)

Składniki:

Blińczyki owsiane (Białoruś)

 

  • 2 szkl płatków owsianych
  • 6 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Blińczyki owsiane (Białoruś)
Płatki owsiane włozyć do rondla, zalać wodą, poczekać aż się zakiszą, następnie przecedzić a miazgę przemyć. Z otrzymanego w ten sposób mleczka owsianego przygotować rzadkie ciasto. Dodać do niego mąkę, jajko, cukier i usmażyć blińczyki (jak naleśniki). Gotowe przełożyć smażoną cebulą i potrzymać w słabo nagrzanym piekarniku około 5 minut.

Tagi:

jajko jajka