Sposób przygotowania:
Bliny
Na początek podgrzej lekko mleko, dodaj do niego drożdże 1 szklankę mąki wymieszaj wszystko razem i odstaw na 1 godzinę aż wyrośnie.
Rozbij jajka i roztrzep białko z żółtkiem.
Masło roztop na patelni.
Roztrzepane jajka, roztopione masło i resztę mąki dodaj do wyrośniętej masy. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz.
Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelni. Placuszki mają być średniej grubości. Należy obsmażać je z obu stron.
Dobrze smakują z sosem tatarskim;)
Rozbij jajka i roztrzep białko z żółtkiem.
Masło roztop na patelni.
Roztrzepane jajka, roztopione masło i resztę mąki dodaj do wyrośniętej masy. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz.
Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelni. Placuszki mają być średniej grubości. Należy obsmażać je z obu stron.
Dobrze smakują z sosem tatarskim;)