Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Bliny

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

świetne danie dla każdego

Bliny

Składniki:

Bliny

 

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 ubite jajko
  • 3 łyżki masła, stopionego i schłodzonego do temperatury pokojowej plus dodatkowe masło do smażenia
  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Bliny
W garnuszku wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru i ciepłą wodę. Pozostaw na 5-10 minut, by drożdże ruszyły. W misce wymieszaj mikserem jajko, masło, resztę cukru i sól. Dodawaj na zmianę mleko i mąkę, ubijaj na niskich obrotach, aż masa będzie gładka i gęsta. Dodaj drożdże i ubijaj dalej ciasto na gęstą masę, dodaj masło i olej. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 45 minut, by ciasto wyrosło. Zamieszaj i pozostaw jeszcze na 30 minut. Dokładnie wymieszaj. Teraz możesz już smażyć bliny.

Tagi:

jajko jajka