czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Bliny gryczane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podaje ze śmietaną na której układam kawałkami łososia wędzonego i posiekany koperek,

Bliny gryczane

Składniki:

Bliny gryczane

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny gryczane
Mieszam drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. W większej misce mieszam przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej i resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Nastepnie dodaje podrośnięte drożdże, mieszam, przykrywam i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładam ciasto łyżką stołową. Bliny smażye z dwóch stron na złoty kolor. Podaje ze śmietaną na której układam kawałkami łososia wędzonego i posiekany koperek, skrapiając sokiem z cytryny i oprószam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.