Sposób przygotowania:
Bliny gryczane
Mieszam drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. W większej misce mieszam przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej i resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Nastepnie dodaje podrośnięte drożdże, mieszam, przykrywam i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładam ciasto łyżką stołową. Bliny smażye z dwóch stron na złoty kolor. Podaje ze śmietaną na której układam kawałkami łososia wędzonego i posiekany koperek, skrapiając sokiem z cytryny i oprószam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
chef
kayleb
jarek-energy
torcik