czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Bliny z cista ptysiowego

  • 1
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przesiać mąkę, zagotować mleko z masłem, dodać szczyptę soli. Mleko zdjąć z ognia,

Bliny z cista ptysiowego

Składniki:

Bliny z cista ptysiowego

 

  • 2 szkl mąki
  • 2,25 szkl mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • smażona skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Bliny z cista ptysiowego
Przesiać mąkę, zagotować mleko z masłem, dodać szczyptę soli. Mleko zdjąć z ognia, wsypać od razu całą ilość mąki intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki (dla ułatwienia można użyć miksera). Postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto nabierze szklistego wyglądu. Utrzeć żółtka z cukrem i dodawać po trochu ciasta. Białka ubic na sztywną pianę, wymieszać z ciastem i skórką cytrynową. Nakładać ciasto łyżką metalową na rozgrzany tłuszcz, spłaszczyć i smażyć  z obu stron na jasnozłoty kolor.

Tagi:

jajko jajka