paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Bliny z łososiem i kawiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na bliny pochodzi z warsztatów kulinarnych

Bliny z łososiem i kawiorem

Składniki:

Bliny z łososiem i kawiorem

 

Sposób przygotowania:

Bliny z łososiem i kawiorem
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, zółtkiem, koperkiem oraz masłem i solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i odstawiamy na 45 minut.Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy bliny na złoty kolor. Podajemy na roszponce z kwaśną śmietaną, łososiem, kawiorem i koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Tagi:

kawior