Błyskawiczna wiewiórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny przepis gdy mamy apetyt na słodycze.

Błyskawiczna wiewiórka

Składniki:

Błyskawiczna wiewiórka

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • puszka masy karmelowej
  • łyżka masła
  • 1/2 op wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna wiewiórka
1. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy. Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie mieszamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i orzechami. Wsypujemy sodę i jabłka. 2. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (o wymiarach 25x35 cm). Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Studzimy. 3. Masę karmelową ucieramy z masłem. Wykładamy równomiernie na ciasto. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Posypujemy ciasto.