Sposób przygotowania:
Błyskawiczna zupa cukiniowo-pieczarkowaEtap 1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle z odrobiną oleju.
Etap 2
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, smażyć kilka minut co chwilę mieszając.
Etap 3
Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, oprószyć je solą i pieprzem, usmażyć.
Etap 4
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę, dodać do pozostałych składników, krótko podsmażyć.
Etap 5
Warzywa i grzyby zalać bulionem, zagotować, gotować pod przykryciem ok. 5 minut.
Etap 6
Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić zupę.
Etap 7
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
karola25