jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W środku zimy można ugotować pyszna zupę cukiniowo koperkową z dodatkiem dietetycznych "grzanek" z białka jaja kurzego czyli Newellą.

Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą

Składniki:

Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą

 

  • 1 opakowanie Newelli klasycznej
  • 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą
Obrać cebulę, pokroić ją w kostkę, szklć ją na łyżce masła w rondlu o wysokim brzegu. Dodać miąższ cukinii pokrojony w kostkę oraz jabłko pokrojone w cząstki. Po krótkim przesmażeniu zalać wszystko bulionem lub wodą. Gotować do miekkości dodajac szczyptę soli. Miksować zupę blenderem. Doprawić miodem, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek (wiekszą część). Zagotować zupę po czym zestawić z ognia. Newellę pokroić w plasterki po czym przeciąć na połowe po skosie. Nalać zupę do talerzy i posypać kawałkami Newelli.