kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Błyskawiczny makowiec pełen bakalii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na ten makowiec nigdy nie jest za późno. To jest totalny expres. Nazywany makowcem last minute, ja go nazywam Gosi, od szwagierki, która mnie nim ujęła!

Błyskawiczny makowiec pełen bakalii

Składniki:

Błyskawiczny makowiec pełen bakalii

na makowiec

  • 850 g masy makowej- czyli puszka gotowca
  • 150 g mielonych migdałów (tarte też mogą być)
  • 50 g dowolnych bakalii (orzechy, słupki migdałów, rodzynki itp.)
  • 6 jajek
  • 100ml śmietany 36%

na polewę

  • 150 mlecznej czekolady
  • dodatkowo 100ml śmietany 36% i 100 g + 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Błyskawiczny makowiec pełen bakalii

makowiec

Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami. Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy. Ciągle miksując dajemy bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą. Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut.

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100 g czekolady. Studzimy i polewamy. 50 g czekolady tarkujemy na wierzch.