Sposób przygotowania:
Wyborny makowiec
Ciasto:
Cukier ucieramy z margaryna i żółtkami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na foremkę 25/36.
Masa makowa:
Mak parzymy i mielony dwukrotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, olejek do smaku, rodzynki, skórkę pomarańczy, pokrojone orzechy włoskie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do maku. Mak wykładamy na ciasto.
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy mąki i proszek. Margarynę roztapiamy i studzimy, wlewamy do ciasta ciągle miksując. Ciasto wykładamy na mak i pieczemy w 180 stopniach do 50 minut.
Cukier ucieramy z margaryna i żółtkami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na foremkę 25/36.
Masa makowa:
Mak parzymy i mielony dwukrotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, olejek do smaku, rodzynki, skórkę pomarańczy, pokrojone orzechy włoskie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do maku. Mak wykładamy na ciasto.
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy mąki i proszek. Margarynę roztapiamy i studzimy, wlewamy do ciasta ciągle miksując. Ciasto wykładamy na mak i pieczemy w 180 stopniach do 50 minut.