aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Wyborny makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wyborny makowiec- prawdziwie wykwintny makowiec, trochę pracochłonny, ale jest bardzo smaczny i taki mokry w smaku!

Wyborny makowiec

Składniki:

Wyborny makowiec

 

Sposób przygotowania:

Wyborny makowiec
Ciasto:

Cukier ucieramy z margaryna i żółtkami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na foremkę 25/36.

Masa makowa:

Mak parzymy i mielony dwukrotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, olejek do smaku, rodzynki, skórkę pomarańczy, pokrojone orzechy włoskie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do maku. Mak wykładamy na ciasto.

Ciasto jasne:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy mąki i proszek. Margarynę roztapiamy i studzimy, wlewamy do ciasta ciągle miksując. Ciasto wykładamy na mak i pieczemy w 180 stopniach do 50 minut.