dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Bób duszony z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i smaczna nietypowa potrawa.

Bób duszony z boczkiem

Składniki:

Bób duszony z boczkiem

 

  • 50 dag bobu (może być mrożony)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bób duszony z boczkiem
Bób zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać cukier, gotować kilka minut, aż trochę zmięknie, odcedzić. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać smalec, dodać boczek, smażyć, aż się zrumieni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień, dusić około 5 minut. Wrzucić bób, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i przyprawy. Wlać bulion i dusić, aż bób będzie miękki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tagi:

bób