Bób duszony z boczkiem Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować duszony bób z boczkiem

Bób duszony z boczkiem  Asus

Składniki:

Bób duszony z boczkiem Asus

 

  • 50 dag. bobu
  • 15 dag. wędzonego boczku
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bób duszony z boczkiem Asus
Zalać bób dwoma szklankami wrzącej wody, dodać cukier i gotować przez kilka minut aż trochę zmięknie, następnie go odcedzić. Rozgrzać w rondlu smalec dodać boczek w plasterkach i smażyć aż się zrumieni, potem dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebule i zmniejszyć ogień całość dusić przez 5 minut. Wrzucić bób, dodać koncentratu pomidorowego, zmiażdżony czosnek, sól, przyprawy. Na koniec wlać bulionu i dusić aż bób będzie miękki, następnie przełożyć bób do miski i posypać posiekaną na drobno natką pietruszki.

Tagi:

bób