laleczkaxp

laleczkaxp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Bobianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa ma fajny smak i zapach:)

Bobianka

Składniki:

Bobianka

 

  • 50 dag świeżego bobu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 sporych ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 2 litry esencjonalnego rosołu warzywnego
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

Bobianka
Bób obrać i umyć. Cebulę i boczek drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, zalać rosołem, dodać bób i gotować do miękkości na niewielkim ogniu. Kiedy bób lekko zmięknie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem doprawić zupę śmietaną.

Tagi:

bobianka