eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kalafior faszerowany Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Blanszowany kalafior,faszerowany mięsem mielonym i owinięty plastrami boczku. Całość zapieczona w piekarniku.

Kalafior faszerowany Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior faszerowany Eli

 

  • 1 duży kalafior
  • 80 dkg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 25 dkg wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Kalafior faszerowany Eli
Kalafior umyć,włożyć do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotować kalafior około 10 minut,wyjąć z wody i ostudzić. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę,czosnek,przyprawę do mielonego,paprykę słodką,jajko,sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.Między różyczki kalafiora włożyć mięso. Kalafior obłożyć plastrami boczku i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec kalafior około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!
Kalafior faszerowany Eli
Do mięsa dodać cebulę,czosnek,przyprawę do mielonego,paprykę słodką,jajko,sól i pieprz do smaku.
Kalafior faszerowany Eli
Między różyczki kalafiora włożyć mięso...
Kalafior faszerowany Eli
Kalafior obłożyć plastrami boczku i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Kalafior faszerowany Eli
Piec kalafior około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.