Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Boczek marynowany w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo dobry świąteczny boczek

Boczek marynowany w miodzie

Składniki:

Boczek marynowany w miodzie

 

  • 1 kg surowego boczku bez kości
  • marynata-łyżka miodu, roztarty ząbek czosnku, gożdzik, pół łyżeczki cynamonu, łyżka sosu sojowego i soli

Sposób przygotowania:

Boczek marynowany w miodzie
Miód rozetrzeć z sosem sojowym i 2 łyżkami wody, dodać czosnek, przyprawy korzenne, sól, wymieszać. Skórkę boczku ponacinać. Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią, odstawić na noc. Włożyć do brytfanny skórką do góry, podlać 3 łyżkami wody i piec 15 minut w wtemp.250st.C, potem zmniejszyć do 180 st.C i piec jeszcze 50 minut.Upieczony boczek wystudzić i pokroić na cienkie plastry.