beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Boczek opiekany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na ciepło do obiadu a na zimno do pieczywa.

Boczek opiekany

Składniki:

Boczek opiekany

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek opiekany
Na patelni albo w garnku do smażenia rozgrzewamy olej. Boczek najlepiej chudy myjemy,osuszamy i opiekamy,kilkakrotnie obracając. Oprószamy solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek i cebulę. Krótko razem przesmażamy. Podlać wodą i podgrzewamy. Pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. Gdy woda odparuje,a mięso będzie miękkie podlewamy odrobiną oleju i ponownie opiekamy. Wyjmujemy z garnka, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.