pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Alternatywa dla kupnych ( nie wiadomo jakiego pochodzenia) wędlin które nie zawsze zachwycają smakiem.W bardzo łatwy sposób możemy przygotować pyszny boczek który może ozdobić świąteczny jak i codzienny stół.

Boczek pieczony

Składniki:

Boczek pieczony

 

  • 1 płat boczku surowego ( około 1,5 kg)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy delikat
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Mięso rozcinamy za pomocą ostrego noża na większy płat.Czosnek obieramy i zgniatamy w prasce do czosnku. Płat boczku nacieramy solą,pieprzem,zgniecionym czosnkiem i pozostałymi przyprawami.Zwijamy w roladę ( ja miałam nie duży płat i nie wyszła tym razem ładna rolada) Tak przygotowane mięso owijamy szczelnie folią do żywności i odkładamy na 48 godz. do lodówki. Po tym czasie odwijamy roladę z filii,obwiązujemy sznurkiem spożywczym,nacieramy olejem. Przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym,przykrywamy i pieczemy 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C: