Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

boczek pieczony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczny boczek pieczony na kanapki

boczek pieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

boczek pieczony

 

  • boczek bez skóry,
  • 15 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • olej,
  • łyżeczka soli,
  • jarzynka,
  • zioła prowansalkie

 

Sposób przygotowania:

boczek pieczony
boczek nacinamy nozem w kilku miejscach. Do misieczki wlewamy ok pół literatki oleju, wciskamy czosnek, dajemy soł, jarzynkę, zioła prowansalskie i dużą ilość majeranku, mieszamy i dokładnie nacieramy tym boczek i wkładamy do nacietych miejsc ta marynate. składamy i odnosimy w zimne miejsce na ok 12-14 godzin. Po tym czasie przekrawamy boczek na pół i zwijamy dwie rolady, obwiązując ściśle sznurkiem. Posyopujemy jarzynką, wkładamy do specjalnego woreczka i pieczemy ok 1,5h, po tym czasie przekrawamy woreczek i pieczemy jeszcze pół godziny, co troche polewamy wytopionym tłuszczem, aby mieso złapało ładny kolor
boczek pieczony
sznurki zdejmujemy jak jest zimny
boczek pieczony
boczek w rekawie przed pieczeniem
boczek pieczony
boczek krojony od konca na kanapce
boczek pieczony
kanapka z pieczonym boczkiem - wersja tł