Sposób przygotowania:
boczek pieczony
boczek nacinamy nozem w kilku miejscach. Do misieczki wlewamy ok pół literatki oleju, wciskamy czosnek, dajemy soł, jarzynkę, zioła prowansalskie i dużą ilość majeranku, mieszamy i dokładnie nacieramy tym boczek i wkładamy do nacietych miejsc ta marynate. składamy i odnosimy w zimne miejsce na ok 12-14 godzin. Po tym czasie przekrawamy boczek na pół i zwijamy dwie rolady, obwiązując ściśle sznurkiem. Posyopujemy jarzynką, wkładamy do specjalnego woreczka i pieczemy ok 1,5h, po tym czasie przekrawamy woreczek i pieczemy jeszcze pół godziny, co troche polewamy wytopionym tłuszczem, aby mieso złapało ładny kolor
cherry
mięsko
Darth Vader
Mysiunia
moja mama robila taki boczek zawijany, ale tylko z czosnkiem i solą, ja urozmaiciłam tą wersje o kilka nowych przypraw które podkreślają smak:) co do schabu, piekłam kiedys i w calosci marynowalam go również przez 12 godzin ale z mniejszą ilościa czosnku, bardzo dużą iloscią zioł prowansalskich, które sa doskonale do takich mies i z dodatkiem majeranku i bazyli, można tez dodac przyprawe korzenną. schab piekłam w całosci i co troche polewałam marynata, był bardzo soczysty:)