lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek pieczony to świetna wędlina na śniadanie lub kolacje, która pokocha każdy prawdziwy mężczyzna.

Boczek pieczony  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek pieczony

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy go z każdej strony solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, następnie nacieramy nim mięso. Po wierzchu posypujemy boczek wędzona papryka oraz obkładamy gałązka i świeżego rozmarynu. Boczek wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach 1,5 godziny. Po upieczeniu boczek musi odpocząć około 10 minut, żeby soki z niego nie wypłynęły i można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Boczek pieczony
Boczek pieczony to świetna wędlina na kanapki
Boczek pieczony
Mięso nacieramy przyprawami i obkładamy rozmarynem