Sposób przygotowania:
Boczek pieczony
Duży kawał boczku bardzo mocno rozklepujemy. Rozrabiamy marynatę z olejem i smarujemy nią mięso. Zostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. W tym czasie kroimy obydwie papryki i marchewkę w drobną kosteczkę. Warzywa łączymy z mięsem mielonym doprawiamy, dokładnie mieszamy. Wyciągamy boczek z lodówki i nakładamy na niego mięso mielone (zostawiamy puste boki). Zwijamy w roladę (tak jak słodkie ciasto) i zawiązujemy sznurkiem albo nakładamy gotową siatkę (do kupienia w sklepach). Jak ktoś lubi można wetknąć pod sznurek kilka ziarenek jałowca. Roladę układamy na blaszkę a obok niej kładziemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Pieczemy w 180-190 st, aż skórka będzie mocno rumiana i powstanie sos własny. Po upieczeniu można sos odlać i zagęścić i polać nim gotową pieczeń.