joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada z boczku, doskonała na niedzielny obiad. Doskonała z domowymi kluskami śląskimi i kapustą czerwoną.

Boczek pieczony

Składniki:

Boczek pieczony

 

  • 2 kg świeżego boczku
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 op. marynaty do mięs
  • kilka łyżek przyprawy do mięsa mielonego
  • 5 łyżek oleju
  • ew. kilka ziarenek jałowca

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Duży kawał boczku bardzo mocno rozklepujemy. Rozrabiamy marynatę z olejem i smarujemy nią mięso. Zostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. W tym czasie kroimy obydwie papryki i marchewkę w drobną kosteczkę. Warzywa łączymy z mięsem mielonym doprawiamy, dokładnie mieszamy. Wyciągamy boczek z lodówki i nakładamy na niego mięso mielone (zostawiamy puste boki). Zwijamy w roladę (tak jak słodkie ciasto) i zawiązujemy sznurkiem albo nakładamy gotową siatkę (do kupienia w sklepach). Jak ktoś lubi można wetknąć pod sznurek kilka ziarenek jałowca. Roladę układamy na blaszkę a obok niej kładziemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Pieczemy w 180-190 st, aż skórka będzie mocno rumiana i powstanie sos własny. Po upieczeniu można sos odlać i zagęścić i polać nim gotową pieczeń.