Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Boczek pieczony w przyprawach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Boczek z przyprawami pieczony w rękawie jest soczysty aromatyczny i bardzo smaczny.

Boczek pieczony w przyprawach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek pieczony w przyprawach

 

  • 1 kg wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w przyprawach
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Umyty boczek osuszyć, włożyć do miski, natrzeć przyprawami, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2-3 godziny. Następnie boczek razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190-200 stopni. Po upływie 40 minut rozciąć rękaw, aby boczek ładnie się zrumienił.
Boczek pieczony w przyprawach
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty
Boczek pieczony w przyprawach
Boczek natrzeć marynatą i odłożyć w chłodne miejsce
Boczek pieczony w przyprawach
Boczek razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia