Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Boczek pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna odmiana pasztetu!!!

Boczek pieczony w rękawie

Składniki:

Boczek pieczony w rękawie

 

  • 2 kg boczku surowego
  • 1 głowka czosnku
  • po 10 kuleczek pieprzu kolorowego, ziela angielskiego i jałowca
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • 0,25 szkl oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w rękawie
Mięso myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.Przyprawy rozcieram w moździerzu i łączę z papryką, oliwą, sosem sojowym i octem balsamicznym. Powstałą mieszanką nacieram mięso, zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładam mięso do rękawa foliowego, wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 2 godzin. Na 25 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw, aby boczek się ładnie zarumienił.