SUPERPRZEPIS

Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku

  • 1
  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku Więcej zdjęć (4)

Pyszne, delikatne mięsko w skórce z pieczonej słoninki.

Składniki:

Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku

 

  • 1 kg. wieprzowiny na pieczeń
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 150 g. boczku wędzonego ( w plastrach )
  • 100 g. sera gouda ( pokroić w paski )
  • 200 ml. białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula ( posiekać )
  • 2 ząbki czosnku ( pokroić w plastry )
  • czosnek ( proszek lub granulowany )
  • 2 łyżeczki musztardy ( sarebska )
  • papryka słodka ( w proszku )
  • papryka ostra ( w proszku )
  • przyprawy: sól / pieprz / oregano

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku
► Mięso umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż do połowy głębokości, natrzeć czosnkiem w proszku, solą, pieprzem, paprykami, oregano, posmarować musztardą i odstawić na 2 godziny do lodówki. ► W rozcięcie włożyć pokrojony w paski ser, mięso zamknąć i z wierzchu owinąć plastrami boczku, następnie obwiązać nicią kuchenną aby całość się nie rozleciała i ładnie wyglądała po upieczeniu. ► W garnku na tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, krótko i mocno przysmażyć, zalać białym winem i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku
W garnku krótko i mocno przysmażyć - zalać białym winem i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku
Mięso natrzeć przyprawami i posmarować musztardą - w rozcięcie włożyć pokrojony ser - owinąć plastrami boczku i obwiązać nicią kuchenną.
Pieczeń wieprzowa zawijana w boczku
Mięso wieprzowe - umyć - osuszyć i naciąć wzdłuż do połowy głębokości.