Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jest o wiele smaczniejszy niż boczek kupowany w sklepie. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. Polecam!

Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej

 

  • 1,5 kg boczku surowego bez kości
  • 1 cebula
  • ½ łyżki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę wymieszaj z olejem, papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz solą i pieprzem. Do marynaty włóż boczek. Mięso dokładnie natrzyj marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Boczek włóż do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiąż i ułóż na blaszce. Piecz 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej
Do marynaty włóż boczek. Mięso dokładnie natrzyj marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.