MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Aromatyczny boczek pieczony w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To był mój pierwszy upieczony dla Męża boczek i ogromnie mu smakował, więc miał co jeść - cała porcja dla Niego, bo ja nie przepadam za tłustymi wędlinami.

Aromatyczny boczek pieczony w marynacie

Składniki:

Aromatyczny boczek pieczony w marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny boczek pieczony w marynacie
Zagotowujemy zalewę: do 3l wody dodajemy przyprawy, po zagotowaniu studzimy. Umyte mięso wkładamy do marynaty, aby znalazło się w całości pod powierzchnią i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Osuszamy ręcznikiem papierowym, z każdej strony robimy drobne nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Boczek smarujemy oliwą z oliwek, obsypujemy przyprawami i wklepujemy je, żeby przywarły do mięsa. Do brytfanny wkładamy przygotowany boczek, nalewamy trochę marynaty, w której się moczył, pieczemy 40 minut w 200 stopniach, następnie ze zrumienionego boczku zrzucamy rozmaryn, a brytfannę przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny Kroimy całkowicie wystudzony.