Sposób przygotowania:
Aromatyczny boczek pieczony w marynacie
Zagotowujemy zalewę: do 3l wody dodajemy przyprawy, po zagotowaniu studzimy. Umyte mięso wkładamy do marynaty, aby znalazło się w całości pod powierzchnią i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Osuszamy ręcznikiem papierowym, z każdej strony robimy drobne nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Boczek smarujemy oliwą z oliwek, obsypujemy przyprawami i wklepujemy je, żeby przywarły do mięsa. Do brytfanny wkładamy przygotowany boczek, nalewamy trochę marynaty, w której się moczył, pieczemy 40 minut w 200 stopniach, następnie ze zrumienionego boczku zrzucamy rozmaryn, a brytfannę przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny Kroimy całkowicie wystudzony.