Sandra1_2010

Sandra1_2010

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Boczek w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowany boczek można przechowywać w słoikach na zimę.

Boczek w słoikach

Składniki:

Boczek w słoikach

 

  • Składniki:
  • 1kg boczku przerastanego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalkich

Sposób przygotowania:

Boczek w słoikach
PRZYGOTOWAANIE:
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!