Sposób przygotowania:
Boczek w słoikach
PRZYGOTOWAANIE:
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!