Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Boczek wędzony z domowej wędzarni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Święta tuż tuż ... Nie wyobrażam sobie ich bez domowej wędzonki a w tym bez wędzonego boczku ... U nas świąteczna wersja już gotowa.

Boczek wędzony z domowej wędzarni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek wędzony z domowej wędzarni

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek wędzony z domowej wędzarni
Boczek myjemy (ja podzieliłam na 2 kawałki) Do garnka wlewamy wodę, dodajemy peklosól, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pieprz i owoce jałowca - mieszamy. Wkładamy boczek i odkładamy w zimne miejsce na około 4-5 dób. Następnie wyciągamy boczek i osuszamy go przez kolejną. Boczek nabijamy na hak i wędzimy w temperaturze około 60-70 stopni przez około 7 godzin. Po tym czasie przekłądamy boczek do wody o temperaturze 80 stopni i parzymy przez 30 minut.
Boczek wędzony z domowej wędzarni
Zapeklowany boczek nalezy osuszyć przez około dobę