Sposób przygotowania:
Boczek z farszem
Czosnek obieramy kroimy i rozcieramy z solą. Nacieramy nim mięso. Pieczarki kroimy, wrzucamy na patelnie by odparowały z płynu. Przestudzamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pieczarki i łyżkę bułki tartej. Wszystko łączymy i doprawiamy do smaku.
Boczek przekrawamy na pół nie docinając do końca (na kształt otwartej książki). Przygotowany farsz rozkładamy na na płacie boczku i kładziemy paprykę pokrojoną w słupki. Zwijamy boczek w roladę. Można obwiązać nicią.
Przygotowany boczek układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 80 min w 190 stopniach.
Boczek przekrawamy na pół nie docinając do końca (na kształt otwartej książki). Przygotowany farsz rozkładamy na na płacie boczku i kładziemy paprykę pokrojoną w słupki. Zwijamy boczek w roladę. Można obwiązać nicią.
Przygotowany boczek układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 80 min w 190 stopniach.