Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Boczek z porami (Chiny)

  • 1
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć do miseczki, polać połową sosu łojowego,

Boczek z porami (Chiny)

Składniki:

Boczek z porami (Chiny)

 

  • 40 dag cienkiego boczku
  • 6 średnich porów
  • 4 łyżki sosu sojowego lub łyżka przyprawy do zup
  • 3 łyżki karmelu
  • 4 łyżki wódki ryżowej lub śliwowicy
  • 2 łyżeczki anyżku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka smalcu
  • średnia cebula
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Boczek z porami (Chiny)
Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć do miseczki, polać połową sosu łojowego, karmelu i połową wódki, wyrobić i odstawić na 20 minut, aby dobrze przeszedł przyprawami. Na rozgrzany w aluminiowym garnku smalec wsypać pokrojoną w słomkę cebulę i podsmażyć na szklisto, po czym wrzucić bo-C/ok. Smażyć 8 minut, tylko do zbielenia mięsa ze wszystkich stron (nie rumienić). Następnie wlać pół szklanki wody, resztę przyprawy sojowej i karmelu, dolać anyżek i imbir, wymieszać i zagotować. Gdy potrawa zagotuje się, wlać rrsztę alkoholu i zamieszać. Gotować około 1 godziny pod przykryciem. Oczyszczone pory pokroić na 3-centymetrowe kawałki i wrzucić. W razie potrzeby przyprawić solą i cukrem. Gdy zawartość garnka wrze, przerwać gotowanie, wyłożyć na ogrzany talerz i podawać.