Sposób przygotowania:
Boczek z porami (Chiny)
Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć do miseczki, polać połową sosu łojowego, karmelu i połową wódki, wyrobić i odstawić na 20 minut, aby dobrze przeszedł przyprawami. Na rozgrzany w aluminiowym garnku smalec wsypać pokrojoną w słomkę cebulę i podsmażyć na szklisto, po czym wrzucić bo-C/ok. Smażyć 8 minut, tylko do zbielenia mięsa ze wszystkich stron (nie rumienić). Następnie wlać pół szklanki wody, resztę przyprawy sojowej i karmelu, dolać anyżek i imbir, wymieszać i zagotować. Gdy potrawa zagotuje się, wlać rrsztę alkoholu i zamieszać. Gotować około 1 godziny pod przykryciem. Oczyszczone pory pokroić na 3-centymetrowe kawałki i wrzucić. W razie potrzeby przyprawić solą i cukrem. Gdy zawartość garnka wrze, przerwać gotowanie, wyłożyć na ogrzany talerz i podawać.
Gość