edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Boczniaki a’la schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dobry pomysł na szybki bezmięsny obiad

Boczniaki a’la schabowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczniaki a’la schabowe

 

Sposób przygotowania:

Boczniaki a’la schabowe
Boczniaki oczyścić ściereczką lub papierowym ręcznikiem, odciąć twarde kawałki ogonków. Mąkę, wybite i roztrzepane widelcem jajka oraz bułkę tartą umieścić w oddzielnych naczyniach. Grzyby delikatnie panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, uważając by ich nie połamać. Układać na rozgrzanym na patelni oleju i smażyć z obu stron na rumiano. Solić dopiero na talerzu. Ja podałam z ugotowanym na sypko ryżem (https://gotujmy.pl/ryz-na-sypko--przepis-podstawowy,przepisy,124368.html ) i surówką z kapusty pekińskiej (https://gotujmy.pl/cytrynowa-pekinka-z-koperkiem,przepisy,130111.html ). Z reszty roztrzepanych jajek, która pozostaje mi z panierowania, smażę na patelni „omlecika” i dokładam na swój talerz – pycha!
Boczniaki a’la schabowe
Boczniaki oczyścić ściereczką lub papierowym ręcznikiem, odciąć twarde kawałki ogonków.
Boczniaki a’la schabowe
Grzyby delikatnie panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Boczniaki a’la schabowe
Układać na rozgrzanym na patelni oleju i smażyć z obu stron na rumiano.