aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Boczniaki w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo lubię smażoną panierowaną kanię, ale z obawy o tego grzyba, gdyż jest on bardzo podobny do muchomora sromotnikowego, polecam równie smaczną i bezpieczną wersję przygotowaną z boczniaków.

Boczniaki w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczniaki w chrupiącej panierce

 

 

Sposób przygotowania:

Boczniaki w chrupiącej panierce
Do miseczki wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy je. Następnie dolewamy przyprawę Maggi. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z solą i pieprzem. Boczniaki dokładnie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Najpierw smażymy stronę z blaszkami, następnie obracamy je na drugą stronę i nadal smażymy do zrumienienia panierki. Gotowe, chrupiące grzybki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je na gorąco jako przekąskę lub jako dodatek do ziemniaków. 
Boczniaki w chrupiącej panierce
Każdego grzybka obtaczamy w roztrzepanym jajku z przyprawą Maggi.
Boczniaki w chrupiącej panierce
Następnie panierujemy w bułce tartej wymieszanej z solą i pieprzem.
Boczniaki w chrupiącej panierce
Obtoczone boczniaki z=smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.
Boczniaki w chrupiącej panierce
Smażymy je z obu stron na rumiano. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na gorąco.