Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Boczusiowa rolada Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealna wędlinka na kanapki.

Boczusiowa rolada Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczusiowa rolada Edzi

 

 

Sposób przygotowania:

Boczusiowa rolada Edzi
Z boczku ścinamy skórę, oczyszczamy z chrząstek. Jeśli mięso jest dość wysokie przekrajamy tak, jakbyśmy chcieli przekroić na dwa cienkie kawałki, ale nie rozcinamy do końca. Po przekrojeniu boczek powinien utworzyć niewysoki płat. Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, mieszamy i tym nacieramy mięso. Zwijamy w roladę i wkładamy do siatki lub wiążemy sznurkiem. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok 3 godzinki. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinkę. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dopiero kiedy będzie zimne ściągamy siatkę lub odwijamy sznurek. Kroimy w plasterki i na kanapeczki.
Boczusiowa rolada Edzi
Z boczku ścinamy skórę i wycinamy chrząstki
Boczusiowa rolada Edzi
Boczek kroimy tak żeby powstał cienki płat mięsa
Boczusiowa rolada Edzi
Boczek nacieramy przyprawami zwijamy w roladę
Boczusiowa rolada Edzi
Zwinięte w roladę mięso wkładamy do siatki wędliniarskiej lub wiążemy sznurkiem