Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Boeuf Strogonow z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sycące danie jednogarnkowe, możemy podać z pieczywem czy kaszą

Boeuf Strogonow z pieczarkami

Składniki:

Boeuf Strogonow z pieczarkami

 

  • 1 kg wołowiny
  • 350 gram pieczarek
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100g masła klarowanego(do smażenia pieczarek)
  • 2łyżki oleju (do smażenie mięsa)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól pieprz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Boeuf Strogonow z pieczarkami
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, podsmażamy do zarumienienia. przekładamy do garnka. Następnie kroimy w pół plastry pieczarki, podsmażamy na suchej patelni , solimy, gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy masło i smażymy pieczarki na rumiano. Przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około 5 minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy z ulubionym dodatkiem, kaszą, kluskami czy pieczywem;)