Sposób przygotowania:
Boeuf Strogonow z pieczarkami
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, podsmażamy do zarumienienia. przekładamy do garnka. Następnie kroimy w pół plastry pieczarki, podsmażamy na suchej patelni , solimy, gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy masło i smażymy pieczarki na rumiano. Przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około 5 minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy z ulubionym dodatkiem, kaszą, kluskami czy pieczywem;)
edytaha