reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Boeuf Strogonow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie wiem ile ma wspólnego z oryginałem, ale taki robię już od kilku lat i nam smakuję.

Boeuf Strogonow

Składniki:

Boeuf Strogonow

 

  • 500g wołowiny zrazowej

 

 

  • cebula

 

 

  • 1 duży serek topiony o neutralnym smaku

 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

  • 2 łyżki maggi w płynie

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • 3-4 łyżki oleju

 

 

 

  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki ( około 3 dużych łyżek)

Sposób przygotowania:

Boeuf Strogonow
Mięso kroimy na prostokątne paseczki ( u mnie 1 x 3 cm) Obsmażamy szybko na gorącym oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę- smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy,serek topiony, sól, pieprz, ziele i liść laurowy, podlewamy około 3/4 l wody i dusimy około 1 1/2 - 2 godzin na bardzo małym ogniu ( ew 50 min w szybkowarze) Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obsmażamy na oleju. Ogórki kroimy w kosteczkę. Pieczarki i ogórki dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze około10 minut. Ściągamy z ognia i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można zagęścić sos łyżką mąki, a zamiast serka użyć 1/2 szklanki śmietany

Tagi:

wołowina