jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Boeuf strogonow

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Mięsny gulasz wołowy z dodatkiem papryki, pieczarek i ogórków o intensywnym aromacie

Boeuf strogonow

Składniki:

Boeuf strogonow

 

  • ½ kg wołowiny
  • ½ kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 ogórków kiszonych razem z wodą
  • vegeta
  • oregano
  • pieprz czarny mielony
  • maggi
  • sól
  • chili
  • 2 kostki bulionowe wołowe
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Boeuf strogonow
Wołowinę, pieczarki, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Następnie mięso przyprawić vegetą, oregano, pieprzem i podsmażać na odrobinie oleju do czasu, aż odparuje woda. Po tym czasie mięso przełożyć do rondla, dodać pieczarki i ogórki, 2 kostki bulionowe i zalać wodą na tyle, aby przykryła dokładnie składniki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie i wówczas dodać paprykę i gotować około 10 minut, aż papryka zmięknie, a potem dodać do smaku wodę z ogórków, tak żeby zupa miała lekko kwaskowy smak, koncentrat pomidorowy do smaku oraz przyprawić maggi, solą, papryką, chili i oregano. Można zagęścić zasmażką z mąki i masła.

Tagi:

wołowina