Sposób przygotowania:
Bogracz pomidorowy
Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy paprykę słodką, podkręcamy ogień, wrzucamy mięso (wcześniej marynowane wg przepisu "Marynata ostra do mięsa wieprzowego") i pieczarki pokrojone w kawałki. Rumienimy mięso, nieustannie mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, całość zalewamy wodą – ilość wody powinna być taka, aby woda przykryła mięso, wrzucamy kostkę, pomidory pokrojone z puszki i na wolnym ogniu całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Mieszamy i dusimy kolejne 30 minut. Na koniec dodajemy kluski csipetke (przepis "Kluski csipetke") oraz cząber i gotujemy do ugotowania klusek – ok. 15 minut.