Sposób przygotowania:
Bogracz wołowo-wieprzowy
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i na dużym ogniu mięso obsmażamy. Następnie przekładamy do większego garnka lub szybkowaru. Na patelnię ponownie wędruje smalec i tym razem obsmażamy pokrojoną goleń wołową. Również na dużym ogniu. Po tym zabiegu wołowina wędruje do wieprzowiny. Na patelni ponownie rozpuszczamy łyżkę smalcu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Na malutkim ogniu wytapiamy tłuszcz. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i wspólnie smażymy kilka dobrych minut. Pod koniec dosypujemy słodką mieloną paprykę. Smażymy chwilę uważając aby papryka się nie przypaliła. Zawartość patelni dodajemy do mięs. Przyprawy ziołowe ucieramy w moździerzu. Wsypujemy do głównego garnka. Dodajemy jeszcze pokrojoną papryczkę chili oraz paprykę świeżą. Zamykamy wieko i dusimy lub garujemy do miękkości mięsa (w szybkowarze trwało 10 minut). W międzyczasie, gdy mięso się dusi zabieramy się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę (ziemniaki w największą). Podobnie z pomidorami. Gdy mięso się udusi to dodajemy pokrojone warzywa. Dolewamy ewentualnie wody i całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Smacznego.