pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bogracz wołowo-wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

dość rzadki gulasz rodem z kuchni węgierskiej zrobiony na mieszance wołowiny z wieprzowiną

Bogracz wołowo-wieprzowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bogracz wołowo-wieprzowy

 

Sposób przygotowania:

Bogracz wołowo-wieprzowy
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i na dużym ogniu mięso obsmażamy. Następnie przekładamy do większego garnka lub szybkowaru. Na patelnię ponownie wędruje smalec i tym razem obsmażamy pokrojoną goleń wołową. Również na dużym ogniu. Po tym zabiegu wołowina wędruje do wieprzowiny. Na patelni ponownie rozpuszczamy łyżkę smalcu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Na malutkim ogniu wytapiamy tłuszcz. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i wspólnie smażymy kilka dobrych minut. Pod koniec dosypujemy słodką mieloną paprykę. Smażymy chwilę uważając aby papryka się nie przypaliła. Zawartość patelni dodajemy do mięs. Przyprawy ziołowe ucieramy w moździerzu. Wsypujemy do głównego garnka. Dodajemy jeszcze pokrojoną papryczkę chili oraz paprykę świeżą. Zamykamy wieko i dusimy lub garujemy do miękkości mięsa (w szybkowarze trwało 10 minut). W międzyczasie, gdy mięso się dusi zabieramy się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę (ziemniaki w największą). Podobnie z pomidorami. Gdy mięso się udusi to dodajemy pokrojone warzywa. Dolewamy ewentualnie wody i całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Smacznego.
Bogracz wołowo-wieprzowy
Wieprzowinę, a potem wołowinę rumienimy na smalcu
Bogracz wołowo-wieprzowy
Dodajemy boczek, paprykę oraz przyprawy i dusimy do miękkości
Bogracz wołowo-wieprzowy
Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Bogracz wołowo-wieprzowy
Do miękkiego mięsa dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw