marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bogracz z grzybami i fasolą Jaś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kuchnia węgierska ma to do siebie,że jest pikantna,a także nieco tucząca.Nie brakuje jednak słodkich akcentów i potraw jarskich i z błonnikiem,np.fasola.

Bogracz z grzybami i fasolą Jaś

Składniki:

Bogracz z grzybami i fasolą Jaś

 

  • 100 g.fasoli"Jaś",
  • 80 g.suszonych grzybów leśnych.np.borowików,
  • 2 kg.świeżych,kolorowych papryk,
  • 2 średnie czuszki,
  • sztuka włoszczyzny,
  • duża cebula,
  • świeży pęczek lubczyku,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka smaku-przyprawa,
  • 6 g.mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Bogracz z grzybami i fasolą Jaś
Grzyby i fasolę namoczyć w osobnych garnkach, a na drugi dzień odlać z nich wodę, grzyby pokroić w paski. Nalać świeżej wody do garnka z fasolą białą i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz., aż zmięknie,po czym dodać grzyby, oczyszczoną i opłukaną sztukę włoszczyzny. Cebulę obrać, opłukać i przekroić na pół. Opalić na zapalonym palniku i wrzucić do garnka z wywarem, a następnie dodać oczyszczone, umyte i pokrojone papryki i czuszki. Gotować na zwiększonym ogniu, aż zmiękną. Wtedy to wyjąć łyżką cedzakową papryki wraz z włoszczyzną i listkami laurowymi. Papryki przetrzeć na sitku z czuszkami posiekanymi na talarki prosto do wywaru i zgarnąć ze spodu sitka resztki pulpy paprykowej. Można też przetrzeć grzyby i włoszczyznę z wywaru. Na koniec dodać zawiesiny ,zamieszać. Na koniec doprawić ziarenkami smaku zupę, spróbować i nalewać do filiżanek do zup.