Sposób przygotowania:
Bogracz z grzybami i fasolą Jaś
Grzyby i fasolę namoczyć w osobnych garnkach, a na drugi dzień odlać z nich wodę, grzyby pokroić w paski. Nalać świeżej wody do garnka z fasolą białą i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz., aż zmięknie,po czym dodać grzyby, oczyszczoną i opłukaną sztukę włoszczyzny. Cebulę obrać, opłukać i przekroić na pół. Opalić na zapalonym palniku i wrzucić do garnka z wywarem, a następnie dodać oczyszczone, umyte i pokrojone papryki i czuszki. Gotować na zwiększonym ogniu, aż zmiękną. Wtedy to wyjąć łyżką cedzakową papryki wraz z włoszczyzną i listkami laurowymi. Papryki przetrzeć na sitku z czuszkami posiekanymi na talarki prosto do wywaru i zgarnąć ze spodu sitka resztki pulpy paprykowej. Można też przetrzeć grzyby i włoszczyznę z wywaru. Na koniec dodać zawiesiny ,zamieszać. Na koniec doprawić ziarenkami smaku zupę, spróbować i nalewać do filiżanek do zup.