montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Bogracz

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bogracz - potrawa rodem z Węgier

Bogracz

Składniki:

Bogracz

 

  • O,5 kg mięsa gulaszowego (najlepiej wiepszowego)
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • przecier pomidorowy
  • marchew, pietruszka, (korzeń), kawałek selera
  • 2 łyżki stołowe smalcu
  • papryka w proszku słodka ok 2 łyżek stołowych
  • kminek (nadaje smak bograczowi), sól, pieprz, liść laurowy
  • 1 chili (bogracz powinien być ostry można zastąpić suszonym)

 

  • Galuska (kluseczki jajeczne):
  • 1 jajo
  • 50g rozpuszczonego smalcu
  • 200g mąki
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Bogracz
Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w plastry lekko przydusić na smalcu. Dodać mięso pokrojone w 1 cm sześciany, kminek i dusić. Dodać pomidor i przecier. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler i pietruszkę. Wszystko dusić pod przykryciem dolewając w razie potrzeby wody. Dodać resztę przypraw. Na końcu jak już cebula sie rozpuści dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kluseczki jajeczne. (z wygniecionego ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha laskowego i wrzucam je do gotujacego się bograczu) W razie potrzeby uzupełnic wodą. Bogracz powinien być gęsty i nie wodnity ot taka trochę gęściejsza zupa gulaszowa. Spożywać z pieczywem.

Tagi:

mięso